2017

THE SPLAY HOUSE

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture 

Located in suburbia with a hidden gully edge, this house utilises a bold unfolding site strategy that maximises interior and exterior space.  The simple sculptural forms radiate around a generous central living court, creating intimate connections between all spaces.  This is an excellent example of standard construction methodology expressed with considered material craft.

SOUTH BLOC

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Commercial Architecture

Through a considered process of rediscovery and removal, the architects have taken this building back to its strong modernist bones, reinstating and reimagining its presence to the street.  Crafted materials and subtle recycling create light-filled, flexible and enjoyable spaces.  This project adds immensely to the built quality of Hamilton's CBD.

IT PARTNERS OFFICE FITOUT

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Interior Architecture

A well-handled interior fitout creates a fresh vibe for a progressive IT company.  The long and narrow floor plate has been addressed effortlessly with simplicity and restraint, allowing the occupants to truly own their workplace.  The architect's rigorous hand in the design of lighting and services enhances the pared back philosophy applied to the space.

2016

GORDONTON RESIDENCE

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

This house captivates you in its seamless journey through living spaces as interconnected alcoves, culminating in an outdoor room that dissolves all thresholds to the outside through the architect's expert sleight of hand.  The exemplary handling of scale, materials and colour has resulted in an exceptional home that has more than met the clients' expectations.

VIEW PROJECT

LOUISE FEATHERS PLANNING FITOUT

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Interior Architecture

An invention born of necessity, this small office is a study in form and function that showcases the tyle of its laneway location to perfection.  A rich palette of dark steel, wood and raw concrete has been accentuated with mid-century furniture and silver computers, which gives an overall impression of business acumen, assurance and comfort to an office with an urban vibe.

VIEW PROJECT

TALKING TECH FITOUT

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Interior Architecture

The top floor of an existing building has been saved and repurposed with great flair and imagination.  This is a high-tech fit-out in a low-tech environment, where the structure is laid bare and new services are exposed.  The judicious use of recycled materials and furniture is an ideal complement to the building's dark tones, expressed in steel, wood and concrete.  A journey of discovery and imagination by the architects and owner has resulted in a rich, urban loft in which to conduct a business.

VIEW PROJECT

2015

408 Anglesea Street

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Commercial Architecture

This example of urban renewal on a budget shows how the reinvention of a once-tired building can breathe new life into a city’s urban fabric. From the street, the building’s vertical rhythm is enhanced by the dark-metal screen applied to the façade. The material theme continues into the interior, with new entranceways and lobbies benefiting from refined selections, monochromatic colour choices and a considered approach to lighting design. More dramatic design moves, such as the staircase of folded metal, are flourishes that serve to heighten the sense of overall quality.

VIEW PROJECT

554 Victoria Street

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Commercial Architecture

This project is more than just a clever façade addition; it’s a highly successful example of adaptive re-use that gives Hamilton’s main street a shot in the arm. On this project, architect, developer and builder have clearly reaped the rewards of a close working relationship. The once worn-out bank building has been opened up to the street, and through the large, newly glazed entranceway a window into a commercially sophisticated interior has been created. Within the building, natural light is prioritised and the clever re-organisation undertaken complements modern approaches to working life.

Maniatutu Road Residence

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

Carefully sited on a knoll in rolling Te Puke farmland, with Mount Maunganui making its presence felt in the distance, this courtyard farmhouse takes advantage of compelling views in all directions. Nearing retirement age, the home’s owners requested a modest and practical farmhouse, comfortable for the two of them day-to-day, but also able to accommodate visiting family. The architectural response exploits the opportunities of the courtyard, with visitor’s bedrooms occupying one wing and the main accommodation selfcontained in another. Although sited on high ground, this house is discrete. However the unassuming appearance is misleading, for a closer inspection reveals a sophisticated and crafted composition.

VIEW PROJECT

Maniatutu Road Residence

NZ Wood Timber Design Awards - Winner Residential Architectural Excellence

A refined courtyard farmhouse with timber used for structure, cladding, shade, and interior elements.  The spatial and material responses to people, climate and landscape are in harmony, making this a truly excellent example of architecture which has been conceived, detailed and constructed showcasing the versatility of timber.

VIEW PROJECT

2014

Waihi Bach

Resene Total Color Awards - Category Winner - Residential Exterior

The external form is broken into a collection of individual elements, inspired by the vernacular 50’s-60’s style bach. The upper ‘dune hopper’ form rests on a stack bonded concrete brick wing wall to establish and emphasise the threshold between the street and private spaces beyond. It was important that the colour be employed to compliment the block work whilst adding vibrancy to the external appearance. Random battens adorn the plywood cladding to texturise and highlight the significant use of colour. The playful paintwork provided a cost effective method to distinguish the respective forms and evoke a relaxed atmosphere inherent with the beach ambiance. 

2012

Te Awa Lane Residence

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

"Strong simple gable forms anchor this house on its greenfield, riverside house. The Hinuera stone cladding accentuates the solidity of the house, which is shaped to provide sheltered outdoor areas and designed to offer framed views to the grounds and the river. The attention accorded to materials has also been applied to climate control, and the result is a comfortable, modern country home."

VIEW PROJECT

Lobby Refurbishment

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Interior Architecture

"By bringing order to visual clutter and replacing tired materials the architects have transformed the lobby of a six storey downtown building into an unsterstated, sophisticated and welcoming entry. Timber battens lend warmth, new tiles accentuate a sense of space, and well deployed lighting provides a sympathetic ambience. The level of care taken by clients and architects is a welcome precedent in the Hamilton CBD."

VIEW PROJECT

Arran Road Residence

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

"This clean-lined building takes advantage of its site overlooking a park bordering the Waikato River, while successfully responding to and addressing its suburban context. Interlocking rectilinear forms are grouped to provide privacy on three sides, but the house opens to light and views on its north side. The intelligent consideration of public and private realms is continued in the interior, which is organised around a central spine and distinguished by a well-chosen palette of materials, textures and colors."

VIEW PROJECT

2010

APL Training Facility

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Commercial Architecture

"An extensive renovation, which meets the company's needs by taking a sustainable approach to the design, has given this previously run-down building a new lease of life as a contemporary training facility. The bold, clean and simple lines of the front facade showcase the APL brand, and give the building a significant visual presence in an otherwise haphazard streetscape with busy signage. The interior fit-out, which includes the strategic selection of colours, materials, finishing and lighting is enhanced by careful detailing and offers a stylish, functional multi-use space."

Lake Rotoroa House Alterations

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

"The re-use and transformation of this house has been skilfully managed to achieve a coherent and striking structure that sits comfortably in its surrounds. Clean contemporary forms resting on a plinth of dark stained cedar extend from the original gable roof structure behind. New living space upstairs takes full advantage of expansive lake views and opens onto a covered north-facing deck. It draws away from the street front, gaining privacy and protection from prevailing winds."

Lake Tarawera Bach Alterations

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

"The redevelopment of this lakeside bach on a site with sublime views has resulted in a new home that is sympathetic to its surroundings and offers a higher level of amenity to the owners. Living spaces on the upper floor extend outdoor onto covered decks that provide solar control and shelter from cold winds. The extensively remodelled interiors with dark stained custom-designed joinery units offer a contrast to the clean white walls. The apparent simplicity of the remodelling hides highly sophisticated detailing and complements sculptural elements in the wall and stairs."

2009

Woodcock Road House

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Residential Architecture

"Twin gables herald the entrance to this deceptively simple house, which sits comfortably in a rural setting. The key to the cleverly designed plan is the central passageway. It forms the entrance, separates the generous open plan living areas from the bedroom wing and extends to become a verandah leading on to the gardens, (future) tennis courts and outdoor pool. The home is classically proportioned with a precise use of materials while detail is tightly controlled and crisp throughout."

Edwards White Fitout

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Small Project Architecture

"This conversion of existing offices is simple in concept, skilful in execution and creative in application. It provides ample, variable private space, without compromising the collaborative, open plan spirit. Finely detailed and finished, the conversion represents a thoughtful approach to work as well as architecture. Clean lines and simplicity maximise the flexibility of the spaces that have been created."

2008

Sloper Avenue Mixed Use Development

NZIA Award - Waikato/Bay of Plenty Architecture Award - Commercial Architecture

"A combination of inner city living and light industrial uses are well combined to fully utilise the site beside a busy central artery. The building can easily convert to grandstand when the road is transformed to race-track and the detailing throughout is robust and appropriate to the urban environment."

2007

Tamahere Residence

NZIA Resene Local Award for Architecture - Residential Architecture

"The architects' own home uses passive solar design to full effect in this warm, open plan and sprawling design. Visual separation in the open plan living area is a practical solution for family living, yet the open plan allows conversation to continue. A delightful, well resolved, and coherent response for a demanding client."